Graviditetsillamående

Illamående och kräkningar är vanligt under graviditeten men det är ingenting farligt. Du kan försöka underlätta besvären med några förebyggande åtgärder och läkemedel mot åksjuka är effektivt för många.


Varför blir man illamående under graviditeten?

I början av graviditeten är illamående och även kräkningar vanligt. Det orsakas av förändringar och påslag av hormoner som kroppen inte är helt van vid.

Det är ganska lätt att känna igen graviditetsillamående då du i övrigt mår bra och känner dig inte sjuk som vid till exempel magsjuka.

Illamående och kräkningar brukar gå över efter ungefär en månad och är inte farligt. Fostret kommer få i sig ned näring det behöver ändå. Vissa känner inte av illamående under graviditeten, det är heller inte konstigt. Hur mycket man påverkas är helt enkelt från person till person.

Utomstående faktorer kan göra illamåendet värre. Till exempel starka lukter, trötthet och stress. Det är också vanligt att känna sig speciellt illamående när man är tom i magen, till exempel när du vaknar på morgonen.

Behandling

Det finns en del saker du kan göra själv för att lindra graviditetsillamående, både som förebyggande åtgärd och när illamåendet väl börjat.

Undvik att gå tom i magen. Till exempel kan du försöka äta någonting så snart som möjligt efter att du vaknat, inte börja några aktiviteter innan du fått i dig lite mat.

Undvik starka lukter och kryddor. Att äta till exempel kokt mat (kanske fisk eller grönsaker) är skonsamt mot magen och triggar inte det känsliga luktsinnet.

Ät lite, men ofta, så att magen inte går tom men du häller inte blir för mätt. Fet mat tar längre tid att tömmas ur magsäcken och kan göra graviditetsillamående värre.

Kom ihåg att få i dig tillräckligt med vätska, speciellt om du kräks.

Medicin vid graviditetsillamående

Läkemedel mot åksjuka som innehåller antihistaminer kan hjälpa de som besväras av graviditetsillamående. Men kom ihåg att tala med en läkare innan du tar mediciner under graviditeten.

Vetenskapliga studier på åksjukeband som lindring under graviditeten har gett motstridiga resultat men vissa studier tyder trots allt på att det lindrar besvär. Andra får hjälp av akupunktur.

Det finns även receptbelagda antihistamin-läkemedel som är effektiva vid graviditetsillamående.

Hyperemesis gravidarum – extremt illamående

Vissa drabbas av extremt illamående och kräkningar under graviditeten, detta kallas hyperemesis gravidarum.

I fall kräkningarna blir allvarliga och du förlorar mycket vätska kan du bli uttorkad och behöva behandling med näringslösning på dropp. Om du har mycket besvär eller börjar gå ner i vikt under graviditeten ska du kontakta vården.