Varför blir man åksjuk?

Åksjuka eller sjösjuka är inte ett tecken på att någonting är fel i kroppens balanssystem. Vissa människor är mer känsliga för rörelseförändringar som triggar illamående.


Åksjuka är vanligt bland barn mellan två till tio års ålder och för de flesta minskar problemen i vuxen ålder. Men vissa personer verkar vara mer känsliga för rörelseförändringar. Då blir nya rörelsemönster eller rörelser man inte upplever så ofta, obehagliga och man känner yrsel och illamående.

Åksjuka är vanligt vid resor med bil, båt (även kallat sjösjuka), tunnelbana, buss, till och med flygplan. Även ett varv på en karusell kan trigga åksjuka för de som är känsliga. En brygga som svajar kan också ge problem.

Illamående är inte det enda symptomet vid åksjuka. Andra vanliga symptom:

  • Trötthet, man gäspar mer innan åksjukan sätter in
  • Man blir blek
  • Svårt att hålla balansen
  • Kallsvettningar
  • Överkänslighet för lukt
  • Man känner yrsel och illamående
  • Man kan kräkas

De som har problem med åksjuka undviker ofta aktiviteter som de anar kan trigga illamående och yrsel, speciellt i vuxen ålder då det är många som tycker det är pinsamt att bli illamående av aktiviteter som andra klarar fint.

Vad händer i kroppen när man blir åksjuk?

Åksjuka, eller mer specifikt yrsel och illamående, uppstår när olika intryck till hjärnan är förvirrande. I hjärnans balanscentrum kan det bli svårt att tolka signaler från ögonen och från balansorganet i örat om de ger olika information.

Åksjuka eller sjösjuka är inte ett tecken på att någonting är fel i balansorganet, ögonen eller i balanscentrum i hjärnan. Alla som har ett fungerande balanssystem kan därmed drabbas men de som har problem med åksjuka ofta verkar vara mer känsliga.

95 procent av människor med åksjuka och sjösjuka anpassar sig inom 2-3 dagar. Då har balanssignalerna uppfattat det nya rörelsemönstret och vant sig. Men det är inte så roligt att känna sjösjuka i tre dagar när man är ute på båtresa. För dig som vet att du kommer drabbas av åksjuka finns både förebyggande knep och behandling.