Behandling före och under åksjuka

De flesta läkemedel som förebygger åksjuka innehåller antihistaminer. Det finns varianter i tablettform, i tuggummin och som plåster men de har ofta olika lång effekt.


Läkemedel – en timme innan avresa

Läkemedel som innehåller antihistaminer som till exempel meklozin tas i tablettform och kan minska känslighet för rörelseförändringar och vara både lugnande och dämpande för de signaler som styr illamående och kräkningar.

Meklozin ska tas en timme innan avresa och varar i tolv timmar. Andra läkemedel kan ha andra doseringar. Om du ska resa längre än tolv timmar tar du ett nytt läkemedel efter tolv timmar. Effekten varar inte längre om du tar två tabletter samtidigt.

Läkemedlet är inte lämpligt för barn under sex år. För barn mellan sex och tolv år tar man halva dosen som en vuxen tar (en halv tablett) medan barn över tolv år kan ta samma dos som en vuxen.

Tuggummi – strax innan och under resan

Det finns tuggummin som innehåller en typ av antihistamin som heter dimenhydranit. Läkemedlet kan göra dig mindre känslig för rörelseförändringar och dämpar även hjärnfunktioner som styr illamående och kräkningar.

Helst ska du ta tuggummit 15-30 minuter innan avresa men det verkar också snabbt så du kan ta det när illamående redan har börjat och effekten varar i tre till sex timmar.

Ta ett tuggummi och tugga i minst tio minuter för att få ut allt läkemedel, du kan ta ett till efter 30 minuter om du inte känner effekt men ta inte mer än fyra tuggummin på ett dygn. Tuggummin mot åksjuka är inte lämpligt för barn under 12 år.

Plåster – sex timmar innan avresa

Plåster som innehåller det aktiva ämnet skopolamin används för att förebygga symtom av åksjuka som illamående, kräkningar och yrsel. Plåstret sätts på huden sex timmar före avresa där det långsamt utsöndrar läkemedlet. Det är lämpligt att använda plåstren från tio års ålder.

Åksjukeband – under resan

Åksjukeband är ett band likt ett svettband man har runt handleden men som även har en insydd plastkula som trycker mot insidan av handleden. Banden är baserade på akupressur och stimulerar en akupressurpunkt på underarmen som kan minska yrsel och illamående vid åksjuka. Det finns inte tillräckligt med vetenskapligt stöd för att åksjukeband fungerar men för de som är drabbade kan placebo-effekten vara nog så uppskattad.

Åksjukeband har inga biverkningar, kan användas så ofta det behövs och säljs även till barn över tre år. De flesta apotek har åksjukeband i sina sortiment.

Om du har lätt att bli åksjuk eller sjösjuk, prata med din läkare innan en operation där du får narkos. Du kan nämligen få långverkande medel mot illamående innan du sövs så att du slipper må illa när du vaknar.

Högkostnadsskydd för läkemedel mot åksjuka

Vissa läkemedel mot åksjuka kan ingå i högkostnadsskyddet vilket betyder att varje läkemedelspaket kostar mindre stegvis under ett år tills du betalat 2200 kronor. Men detta gäller endast om du får läkemedlet utskrivet på recept. De flesta läkemedel och hjälpmedel mot åksjuka finns även receptfritt på apotek, men då ingår de inte inom högkostnadsskyddet.