Tips och knep för att undvika åksjuka

Att vara utvilad och undvika stora måltider innan en resa är bra förebyggande åtgärder för dig som ofta blir åksjuk. Men det är inte alltid man har tid att förbereda sig. Då finns det även tips och knep för att göra resan smidigare.


När du väl drabbats av åksjuka är det svårt att få bollen att sluta rulla. Därför är det bra att i så stor utsträckning som möjligt förbereda dig inför en resa då du vet att du kommer känna åksjuka och förebygga att åksjuka triggas.

Till exempel är det inte bra att äta en stor måltid innan en resa men det är däremot bra att äta små mellanmål eller snacks ofta under resan för att förse kroppen, speciellt hjärnan, med vätska och socker.

Här är några tips och knep för att förebygga åksjuka innan och under resan:

Försök vara utvilad inför resan, trötthet kan göra åksjuka värre.

Undvik stora måltider innan resan men ät lite och ofta under resan.

I buss välj en plats långt fram, oavsett färdmedel välj en plats i färdriktning.

Fäst blicken vid horisonten eller vägen du reser på, undvik att läsa eller titta på en skärm, titta inte ut genom fönstret åt sidan.

I båt, sitt utomhus, vissa gillar längst fram i båten där de har mer utsikt över vågor och horisonten. Försök följa med vågorna istället för att räta ut dig emot vågorna.

Ta pauser, stanna under resan och ta frisk luft.

I den utsträckning det går lägg dig ner, slappna av och blunda. Allra bäst är om du kan somna eftersom balansorganen är mindre känsliga när du sover.